Не говорете по телефона и не дръжте метални предмети - какви правила да спазваме при гръмотевици?

На ден падат около 8 млн. мълнии по света

31.08.2023 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова
Не говорете по телефона и не дръжте метални предмети - какви правила да спазваме при гръмотевици?

Статистиката сочи, че на ден падат около 8 млн. мълнии по света, а 90% от ударените хора оцеляват.

Гръмотевичните бури обикновено се случват следобед, като мълнията има тенденция да удря най-високите изпъкналости и върхове, но невинаги е така. Правилата, които трябва да спазваме са: първо, ако се намираме сред природата по време на гръмотевична буря, да застанем далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако сме на открито, да не лягаме и да не докосваме земята с ръце. Правилното поведение е да клекнем с плътно прилепени крака и да притиснем колена към гърдите.

Ако сме на колело, трябва да слезем от него. Да не се държим за метални предмети, защото те привличат гръмотевиците, както и да се отдалечим от електропроводите за високо напрежение. Когато се намираме в къща или на работното място, по време на гръмотевична буря трябва да изключим от мрежата телевизора, компютъра и останалите електрически уреди.

А специалистите по мълнеозащита съветват и да не говорим по телефона, тъй като силата на електростатичното поле се увеличава по време на разговор. И подчертават, че спазването на тези правила за безопасност не бива да бъдат пренебрегвани.