Изчезна изходният код на системата за винетки, министър Цеков сезира ДАНС

"Ключът за електронната система е предаден в АПИ, но сега го няма", съобщи регионалният министър

31.08.2023 | 15:51 Редактор: Юлиан Христов

Изходният код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа липсва, а регионалният министър Андрей Цеков е сезирал за това ДАНС.

Пред журналисти министърът съобщи, че е поискал съдействие от агенцията за проверка, тъй като Националната тол система е част от националната сигурност на страната, съобщават от регионалното министерство.

"Тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтеурно, така и хардуерно собственост на българската държава, на практика не се контролира в момента от държавата", подчерта Цеков и коментира, че това не позволява агенцията да има проследяемост и контрол върху системата, така че да може да събира дължимите тол такси.

Министърът съобщи още, че достъп до системата в момента има единствено и само нейният разработчик, макар че в договора изрично е упоменато, че изходните кодове се предоставят на АПИ. Той допълни, че вътрешната проверка в АПИ е установила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет, съответно през 2018 г. и 2019 г.

Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на следващата година - и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ, уточняват от регионалното министерство.

Снимка: МРРБ


2
1 rate up comment rate down comment 0
11g 23g 89g nlo
преди 7 месеца
1
2 rate up comment rate down comment 0
Курти
преди 7 месеца
Така ще е докато не се въведе персонална отговорност за всички на тази държавна хранилка, Сигнализирай за неуместен коментар