Правителството отпусна още 6,7 млн. лв. за изборите от април тази година

Одобрените средства са на обща стойност 81 милиона лева

30.08.2023 | 16:10 Редактор: Михаела Димитрова
Правителството отпусна още 6,7 млн. лв. за изборите от април тази година

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година в размер на 81 млн. лева въз основа на извършени вече разходи, одобрени с план-сметката за изборите, стана ясно след последното заседание на Министерския съвет.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката се осъществи по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където беше предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.

Тогава правителството прие Постановление №20 от 6 февруари 2023 г., с което одобри план-сметка за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. Според това постановление, средствата по приетата план-сметка следва да се одобрят по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси след влизането в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Затова и сега се приема настоящето постановление.

В Министерството на финансите са постъпили отчетите за реално извършените разходи, одобрени с план-сметката, на база на които с настоящото постановление по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет се одобряват средства в размер на фактически извършените разходи до размера на одобреното с план-сметката финансиране за съответните бюджетни организации (без общини).

Одобрените средства на обща стойност 81 млн. лв. са с 6,7 млн. лв. по-малко от общо одобреното с ПМС №20 от 2023 г. финансиране по план-сметката за проведените избори. Средствата ще се осигурят за сметка на предвидените разходи за тази цел по централния бюджет за 2023 година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR