Превърнала ли се е София в "градски топлинен остров" и как да се справим с него?

Липсата на зелени площи и паркове около новото строителство е най-голямата предпоставка за появата на градските топлинни острови

27.08.2023 | 19:08 Редактор: Михаела Димитрова

Пореден ден с високи температури в цялата страна. На места термометрите достигнаха до 39 градуса. Опасно топлото време и презастрояването допринасят за създаването на градски топлинни острови. 

За последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 градуса, поради нарастващата урбанизация, потреблението на енергия и вследствие на климатичните промени, информират от Климатека. Липсата на зелени площи и паркове около новото строителство в столицата е най-голямата предпоставка за появата на градските топлинни острови.

"Градският топлинен остров е едно явление, при което наблюдаваме завишени температури в градска среда заради застрояването, липсата на растителност и пътната настилка", коментира ландшафтният архитект Симеон Малинов.

Температурата тук е с поне 10 градуса повече от най-близкия парк, който се намира само на около 500 метра. Това допринася за намалено охлаждане през нощта и води до по-високи нива на замърсяване на въздуха. Проблемът е в световен мащаб.

"Качвайки се температурите глобално, градовете са още по-уязвими, защото екстремумите са още по-големи", допълни Малинов.

Експертите съветват хората да бъдат внимателни. "Това е нещо, което човек усеща, но трябва да планира предварително маршрутите си, особено в тези горещи дни", каза още ландшафтният архитект.

Специалистите напомнят да не бъркаме градския топлинен остров и горещите вълни, които обикновено продължават повече от денонощие.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.