Интензивен е трафикът по граничните пунктове в съботния ден

От рано сутринта в посока Сърбия, Гърция, Турция и Румъния има доста желаещи да влязат или излязат от България

26.08.2023 | 07:58 Редактор: Михаела Димитрова
Интензивен е трафикът по граничните пунктове в съботния ден

Интензивен е трафикът на границите ни с четири от нашите съседки. От рано сутринта в посока Сърбия, Гърция, Турция и Румъния има доста желаещи да влязат или излязат от България. Това става ясно от информация на Гранична полиция към 06:00 ч.

Границата с Република Сърбия:

Трафикът е интензивен на ГКПП "Калотина" на изход за леки автомобили. 

Граничните проверки на ГКПП "Калотина" се извършват на 8 работни места за влизащи леки коли и на 5 работни места за излизащи леки коли.

На пункта се извършват строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация. Дейностите налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.

За  да избегнат интензивния трафик, съветваме пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: ГКПП "Брегово", ГКПП "Връшка чука", ГКПП "Стрезимировци", ГКПП "Олтоманци".  

Границата с Румъния: 

Трафикът е интензивен на  ГКПП "Видин", ГКПП "Дуранкулак" и ГКПП "Кардам" за товарни автомобили на изход. 

На ГКПП Дунав мост Русе ще се извърши в периода 28.08.2023 г. – 31.08.2023 г., като ще бъде въведена временна организация на движение, в това число и ограничаване на движението през мостовото съоръжение, за интервали от по 4 /четири/ часа, във времевия диапазон от 22.00 часа до 02:00 часа, за дните от 28.08.2023 г. до 31.08.2023 г. През останалото време трафикът в района на ремонта ще се осъществява в една лента и ще се регулира от пътни знаци и сигналисти.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.  през граничния пункт "Вама веке“, съпределен на българския ГКПП "Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 06:00 часа до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 часа до 22:00 часа.

Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"/"Липница“ и "Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

От 13:30 ч. на 24.08.2023г. поради технически причини пропускането на товарни автомобили на изход на ГКПП Кардам е временно преустановено.

Границата с Гърция:

Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" на вход  и изход за леки автомобили. 

 ГДГП препоръчва на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - ГКПП "Илинден", ГКПП "Златоград", ГКПП "Ивайловград" и ГКПП "Капитан Петко войвода".

През гранични пунктове  "Маказа", "Златоград“ и "Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

Границата с Република Турция:

Трафикът е интензивен на ГКПП "Капитан Андреево" на вход за леки автомобили. 

Границата с Република Северна Македония: 

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Снимка: БГНЕС