Паметникът на Съветската армия - опасен за гражданите, палатковият лагер остава

Манолова: Вече сме подали жалба в съда и ще се борим против това решение

25.08.2023 | 13:35 Редактор: Вяра Димова

Паметникът на Съветската армия осъмна със заграждения. Според областната управа монументът е опасен, а обезопасяването му е с цел да се предпазят гражданите.

Въпреки заканите на феновете по време на мача на "Левски" снощи, до напрежение не се стигна заради засиленото полицейско присъствие. Рано сутринта служители на областната управа започнаха поставянето на защитни ограждения на паметника. Причината - монументът се руши и е опасен. Това обаче предизвика напрежение.

"Преди час те не показаха заповед, което ни дава правото да кажем че това са самоправни действия, на които се опитахме да се противопоставим, но тук бяха изсипани много полицаи. Ние вече сме подали жалба в съда и ще се борим против това решение", настоя лидерът на "Левицата" Мая Манолова.

Според протестиращите решението е незаконосъобразно, а палатковият лагер ще остане. Те отново призоваха за оставки от ръководството на столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обвини протестиращите партии, че правят пиар на гърба на безопасността на своите избиратели.

"Знаете че паметникът е обследван. Политическите лидери намират добра възможност да правят кампанията. Всеки да мобилизира своите симпатизанти, това със сигурност е подготовка за местните избори", заяви Фандъкова.

Политолози определиха ролята на паметника като основна на предстоящите местни избори. Според тях паметникът е вододел между кандидатите на десните партии, подкрепящи демонтажа и левите сили в столицата, които пазят паметника.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 8 месеца
Много е "опасен " монументът-истинска заплаха за пълзящия у нас фашизъм! Сигнализирай за неуместен коментар