Големи щети след бурята в Горна Оряховица, ще търсят държавни пари за ремонт на улиците

За около час се изля дъжд, колкото е за цялата годишна норма

25.08.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Кирилова

Частично бедствено положение в Горна Оряховица заради щетите от снощната буря. За около час пороен дъжд с градушка колкото орех помля градините, наводни дворове и няколко къщи, събори дървета и нанесе поражения на пътната настилка. Днес комисия описва и оценява щетите 

62-годишният Цанко Стефанов живее в един от пострадалите от бурята квартали в Горна Оряховица. Казва, че за пръв път вижда подобна стихия, а в двора му още стоят неразтопени зърна от градушката. 

"В двора всичко - грозде, краставици, праскови. 60% са просто унищожени", сподели Цанко Стефанов.

За около час вчера в Горна Оряховица се изля дъжд, колкото годишната норма.

"Щетите са основно по инфраструктурата. Най-вече улици, паднали дървета. Във вечерните часове на деня нашето предприятие успя да разчисти пътните артерии и тротоарите за да има проходимост. Днес продължават с разчистването на парковете. При такъв дъжд ВиК системата не може да поеме целия дъжд. Имаме сигнали за наводнени къщи", коментира зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

След оценка на щетите от общината най-вероятно ще кандидатстват за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за ремонт на улиците. Гражданите с наводнени имоти пък имат право на помощи от "Социално подпомагане".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Facebook/Добромир Добрев