"Стоп на войната в Украйна": Украинци празнуват в България своя Ден на независимостта

"Целият демократичен свят ги подкрепя", коментира мъж, участващ в шествието

24.08.2023 | 18:56 Редактор: Михаела Димитрова

Походът под надслов "Стоп на войната в Украйна" се провежда в София, тъй като Украйна празнува своята независимост. Украински граждани поднасят цветя на паметника на Тарас Шевченко.

По последни данни в страната ни са регистрирани 72 хиляди украинци под временна закрила, а по данни на Министерския съвет над 80 хиляди живеят в България. Има и българи, които са дошли да покажат своята съпричастност към украинския народ в условията на война. 

Събитието започна в 16:00 пред Народния театър. С песни и игри украинските центрове в страната събраха своите сънародници.

"Благодаря на всички българи, които помогнаха на украинците от началото на войната, да ги съберат, за да се чувстват като у дома, да имат възможност да отбележат този ден с хубаво събитие", сподели жена от Украйна.

"Имаме голяма подкрепа и помощ. Искам да благодаря на хората в България", категорична е друга.

"Да се борят до край. Целият демократичен свят ги подкрепя", коментира мъж, участващ в шествието.

"Войната в Русия вече се води, всички се надяваме да спрат да водят активни бойни действия на нашата територия, защото този режим вече трябва да бъде спрян", категорична е жена от Украйна.

Освен в София инициативи има в Пловдив и Русе. Полицейското присъствие е засилено пред Народния театър, където събитието ще продължи с концерт. Негови гости ще бъдат украинският посланик и кметът на София - Йорданка Фандъкова.