Хиляди футболни фенове и шествие за Украйна в центъра на София, СДВР каза как ще се справи

Затруднения в движението се очакват в следобедните часове

24.08.2023 | 13:46 Редактор: Вяра Димова

Украйна празнува своята независимост. Денят ще бъде отбелязан и у нас. Шествие под надслов "Стоп на войната в Украйна" ще се проведе в София и Пловдив. Столичната полиция е предприела сериозни мерки, за да не се допуснат ексцесии.

Тази вечер предстои и мачът между "Левски" и "Айнтрахт". Софиянци трябва да са подготвени за тапи по основните пътни артерии. На Орлов мост вече се събират фенове на "Айнтрахт", а полицейското присъствие е засилено в района. Полиция пази и Паметника на Съветската армия, пред който има протестиращи, които са против демонтирането му. Съоръжението беше нападнато от футболни фенове преди дни.

Затруднения в движението се очакват около 16 ч., когато започват шествията на агитките на двата тима. Над 35 000 билета са закупили феновете на "Левски" за днешната среща, а около 5 000 души се очаква да пристигнат от Франкфурт, за да подкрепят любимия си отбор.

По същото време се очаква да започне и шествието по повод независимостта на Украйна, което ще премине от площад "Възраждане" през бул. "Александър Стамболийски" до Народния театър.

"За всички събития е създадена необходимата организация, за контрол и регулиране на пътното движение, както и за охрана на обществения ред на територията на София. Полицейското присъствие ще бъде на цялата територия на София. За футболната среща ще се следи изцяло за опазване на обществения ред, за фенове в нетрезво състояние, да не се допускат противостоящи фенове. Конфликтните зони около самото спортно съоръжение ще бъдат с наситено полицейско присъствие", обяви началникът сектор "Масови мероприятия" към СДВР Иван Георгиев.