Дефектирала фуга и висока скорост довели до инцидента с ТИР-а на "Дунав мост"

Границата с Румъния остана затворена близо 8 часа

23.08.2023 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Дефект на "Дунав мост" при Русе предизвика катастрофа и блокира движението. Границата с Румъния остана затворена близо 8 часа.

С голямо чакане и объркани планове започна денят за стотици шофьори, чийто път преминава през "Дунав мост".

"Тъкмо си платих на пункта пропуска за моста, такса за моста, бях първата кола и внезапно 300 метра навътре виждам на диагонал застанал камион. И осъзнах, че няма как да продължим напред, трябваше да се върна назад", разказа шофьорът Георги Димов.

Свидетели твърдят, че преди да се завърти и да препречи движението, ТИР-ът се ударил в дефектирала фуга.

"Причината за дефектирането вече е скъсване на част от гредата, която държи фугата, но впоследствие се установи, че се е движил с доста превишена скорост. При ограничение 40 на моста, той е бил с 68 км/ч, това го установиха колегите от ДАИ", поясни директорът на ОПУ - Русе - инж. Стамен Савов.

При удара камионът откъсва част от мантинелата. Заради разлив на гориво на място за изпратени пожарникари от Русе и специализирани машини от Гюргево, които да обезопасят участъка в продължение на часове.

"В България сме много зле, в Германия много пъти съм срещал да има инциденти по пътищата, но за час-два освобождават и хората заминават. А ние от три часа сме с децата и кученце на три месеца, изумен съм", възмущава се Деян Асенов.

Вижте повече в репортажа.