fallback

Въвеждането на оценка за дисциплина в училище раздели учители и родители

Директори видяха редица негативи и заявиха, че формата е остаряла

22.08.2023 | 14:00 Автор: Вяра Димова

Нови мерки срещу агресията в училище. За въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината, настояват от Синдикат "Образование". Според тях това е възможно чрез въвеждането на оценка за дисциплина. Идеята приветстваха родители, но не и преподаватели.

Регулиране на личното поведение и възпитателен характер. Тези две основни качества на оценката по дисциплина, според Синдикат "Образование", ще доведат до по-голямо спокойствие в училище и за преподавателите, и за децата.

"Учениците трябва действително да се научат както да спазват правила, така и да градят ценности. Двете са свързани, защото изграждането на ценности е свързано с различието на другия. Трябва да има толерантност и превенция на агресията, която доминира в българските образователни институции", каза Юлиян Петров от Синдикат "Образование".

Директорите виждат редица негативи от въвеждането на оценка по дисциплина. 

"Мнението на директорите е, че тази форма на оценяване е отдавна отминала, още през началото на промяната. В цяла Европа оценяването на ученика във всяко едно отношение е позитивно. Трябва да има промяна във формата за санкциониране, но тя не би трябвало да бъде по отношение на оценка, а по отношение на дейности, които да бъдат приложени както към родители, така и към ученици", заяви директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов.

По-строги мерки при лошо поведение в училище трябва да има, категорични са родителите. 

"Трябва да има оценка за дисциплина. Не обичам комунизма, но си имаше и хубавите черти", сподели една от майките. "Навремето имаше изключване от училище и записване в друго. Сега е пълна анархия", смята Георги.

Освен оценка за дисциплина на учениците, Синдикат "Образование" предлага още няколко мерки за средното образование, например - да се спазва училищният правилник, който всеки родител подписва, да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, както и да се гарантира, че всеки сигнал, подаден от родители и деца, ще бъде разгледан от училищното ръководство.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback