Фандъкова: Паметникът на Съветската армия ще бъде преместен, палатките там са незаконни

"Пред монумента е съгласуван протест без поставяне на палатки", каза столичният кмет

18.08.2023 | 12:35 Редактор: Юлиан Христов

Решението на Столичната община е ясно. Преди няколко месеца Общинският съвет взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Изпратих това решение на областния управител и сега вече има действия по изпълнения на това решение. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на Закона за събранията и митингите", добави Фандъкова.

"След 22:00 часа не са разрешени протестите единствено и само от гледа точка на сигурността на хората. Организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят по цяла нощ. Мен ме притеснява в тези политически битки да не пострадат хора", отбеляза тя, цитирана от БГНЕС.

Кметът на София уточни, че по Закона за събранията и митингите протестите имат съгласувателен характер. "Ние сме съгласували протест без поставяне на палатки, така че тези палатки са незаконни", допълни Фандъкова.

"Вчера подписах доклада на главния архитект, с който стартира подготвянето на заданието за архитектурния конкурс и плана за Княжеската градина. Ще продължим да изпълняваме нашите ангажименти", обясни кметът на София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
НРБ
преди 8 месеца
ФЪНДИ БУТАЙТЕ ТАЯ СЪВЕЦКА ВОНЯ И ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ ЩЕ СЛОЖИТЕ КРАЙ НА РУСОФИЛСКОКРЕМЪЛСКИТЕ ПРОСТОТИИ СЛУЧВАЩИ СЕ В БЪЛГАРИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар