Омуртаг е в бедствено положение заради безводието, местните с молба към общината

Решаването на проблема е на финална фаза

16.08.2023 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

Жителите на Омуртаг отново на протест заради безводието в района. Градът е в бедствено положение, а решаването на проблема е на финална фаза.

Местните искат общината да задейства помпената станция в града, за да потече вода от чешмите им.

"Помпените станции на Омуртаг, които работят в системата "Ястребино", не могат да превеждат водата която идва от пречиствателната станция, тъй като тяхната функционалност не е възстановена. Те са собственост на Община Омуртаг и е задължение на Общината да ги вкара във функционална годност, те не успяха да се справят с това девет месеца", каза Магдалена Славова от "Вода за Омуртаг".

От община Омуртаг заявиха, че са готови да предоставят дейностите нужни, за да заработи помпената станция на ВиК, като в същото време е пуснато искане и до енергоразпределителя да осигури захранване с ток към помпите.

"В момента ВиК направиха проби, дойде вода 15 литра в секунда, ние правим всичко възможно от страна на общината да включим електрозахранването, след това ще набавим необходимата документация за приемателна комисия на БКТП-то, за да може да има ел.захранването на помпените станции", поясни кметът на община Омуртаг - Ешреф Ешрефов.

Междувременно Министерският съвет взе решение за осигуряване на бутилирана вода от държавния резерв за бедстващите жители на Омуртаг.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС