Безлов: Убийството на Алексей Петров е професионално, заради войната е лесно да се намери килър

"Последното убийство на голяма фигура и извършено професионално бе на Петър Христов - през 2018 г. ", каза анализаторът

16.08.2023 | 17:35 Редактор: Михаела Кирилова

"Сега заради войната в Украйна лесно може да се намери килър с опит. Може само да гадаем дали това има някаква връзка с убийството, но Алексей Петров се активизира напоследък в публичното пространство, след като дълго отсъстваше от него. Тока анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира убийството, станало посред бял ден, на Алексей Петров.

Според него, след като Петров е бил с трима души охрана, убийството е било професионално и даде пример с други покушения.

"Миналата година имаше убийство - на Любо Полицая, което бе доста аматьорско. Последното убийство на голяма фигура и извършено професионално бе на Петър Христов - през 2018 г. Застреляха го с автоматично оръжие от строеж. Но този метод на решаване на конфликти сякаш бе останал назад във времето. Имаше период, когато почти през две седмици имаше убийства на известни фигури на улицата - пикът бе някъде през 2003-2005 г. Някъде след 2010 г. намаляха и бяха по-скоро аматьорски", коментира още той, цитиран от "24 часа".

"Взривът до колата на Гешев, убийството на Къро в Кейптаун - но по-скоро едва ли можем да говорим за тренд. Сега обаче я има войната в Украйна, тоест е по-лесно да се намери извършител с опит, има всякакви - дезертьори, вагнеровци", категоричен е анализаторът.

Безлов не смята, че причините за тези покушения са слабост във властта и сподели, че ако гледаме статистически, по-скоро е изключение да разкрият някого след професионално убийство.