Полезно и безплатно: "Дигитална раница" заменя тежките учебници от 1 до 12 клас

От септември се предвижда съдържанието на раницата да бъде още по-обогатено

15.08.2023 | 19:30 Редактор: Юлиан Христов

Готова е така наречената "дигитална раница". От Министерството на образованието и науката обясниха, че тя е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за всички ученици от 1 до 12 клас. От ведомството уточниха, че хартиените учебници няма да отпаднат, но съдържанието им ще бъде и в дигиталната раница. 

Ще измести ли дигиталната раница хартиените учебници - мненията са поляризирани. И ако едни виждат развитие, други смятат, че нищо не може да замени класическите учебници.

От 15 септември Лили ще е шести клас. Казва, че раниците, пълни с учебници, са много тежки и с всяка изминала година учебниците и учебните помагала стават все повече.

"Мен ме боли гърбът от нея, както и други мои съученици. В училище това е най-често обсъжданата тема, понеже всеки ден се оплакваме. И колкото ни бяха тежки в пети клас раниците, сега се притеснявам колко ще са тежки в шести клас", разказа ученичката. 

Лили и майка ѝ са "за" дигиталната раница да замени тежките учебници, защото вярват, че новите технологии са бъдещето.

"Новите технологии не бива да ги отхвърляме, но не трябва да забравяме и книгата като хартия", каза майката Левена Туйова. Тя е на мнение, че за един първокласник дигиталната раница би създала повече трудности, но за големите ученици не е проблем обучението да се случва в електронната среда.

"Ако едно дете иска да учи, няма значение какво ще използва - дали ще е таблет, или книга, мисля, че не е лошо това решение", каза тя.

"Реално нещата ще стават много по-лесни, таблетът ще заема и по-малка част на чина и няма да се оплакваме за раниците", смята Лили.

"Дигиталната раница" дава възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях уроци.

"Това цели децата да не носят хартиения носител всеки ден, тоест да имат възможност от всяко кътче на училището, в парка в музея те спокойно от смартфона си биха могли да влязат и да направят. Това ще е от страшна полза за децата", смята директорът на 129 ОУ Александър Чакмаков.

От МОН съобщиха за Bulgaria ON AIR, че "дигиталната раница" филтрира съдържание и предлага на ученика това, което е към неговата програма. И още - ще може да се прави персонализиран "пакет" от учебни материали за конкретен ученик от преподавателя му.

От септември се предвижда съдържанието на раницата да бъде още по-обогатено.

Вижте повече в репортажа.