Проф. Мутафчийски: Над 120 медици загубиха живота си от Ковид-19

ВМА отбеляза с минута мълчание Деня на спасението

15.08.2023 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

За 19-а поредна година Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза с минута мълчание и вой на сирени Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

"Знаете, че и през последните няколко години по време на пандемията от Ковид-19 загинаха над 120 медици. Поклон пред паметта им. За нас е важно да дадем пример и нашите курсанти-военни лекари, които ще се дипломират през октомври, да осъзнаят, че нашата професия не е само да даваме живот, не е само милосърдие, а и е много рискова професия. Те са единствените лекари, които се заклеха и пред трикольора да отдадат живота си за Родината. Затова съм изключително респектиран от тяхната саможертва от самото начало", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Известни са имената на още над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Своята почит пред Паметника на загиналите медицински чинове отдадоха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, представители на военни структури, ГД ПБЗН-МВР, БЛС, на Столичната колегия на БЛС, НЗОК, НАПЗГ, БЧК, синдикалните организации, директори на столични болници и граждани.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа