За един ден: Търновско село запозна младежта с работата на кмета

15-годишният Емил Ганев вече познава целия работен процес в Кметството

12.08.2023 | 14:18 Редактор: Вяра Димова

Великотърновско село за втора година развива инициативата "Кмет за един ден". В Беляковец младежи от селото се запознават с натоварената работа на селския кмет. Инициативата е на кмета Албена Беренска по повод Международния ден на младежта.

Нели Нейкова от Беляковец търси съдействие в Кметството, където е посрещната от 15-годишния Емил, който е кмет за един ден.

15-годишният Емил Ганев живее в Беляковец, но учи в Гимназията по туризъм във Велико Търново. Казва, че мечтае да кметува на село.

"Избрах да бъда кмет за един ден и съм много горд със себе си. Винаги съм искал да бъда и да се занимавам с това", сподели Емил.

"Показваме им какви са документите, как се постъпва в определени ситуации, основно при работа с хора - какво трябва да правят и какви качества да притежават. На първо място човек трябва да бъде много спокоен и търпелив. Ние сме кметове, ние сме адвокати, съдии, полицаи, лекари, помагаме в църквите…нямаме ресорни, с каквито работят кметовете в общините", даде пример Беренска.

Тя завършва шестия си мандат като кмет на Беляковец, но не смята, че има професия "кмет". "Аз съм вече 24 години кмет, не бих казала, че знам всичко, защото времената се менят", добави тя.

По думите ѝ кметът няма как да знае всичко, тъй като се променят закони и пред него се поставят нови изисквания и предизвикателства.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа