Камарата на превозвачите срещу отнемането на коли: Тестовете дават фалшиви резултати

Законовите промени застрашават да спрат дейността на транспортните дружества

11.08.2023 | 10:32 Редактор: Юлиан Христов
Камарата на превозвачите срещу отнемането на коли: Тестовете дават фалшиви резултати

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на "Пътна полиция" твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

Според Камарата това е "недопустима безсмислица" и са на мнение, че "вместо ред - законотворците за пореден път сътвориха хаос, който пък поражда множество въпроси".

"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че те струват десетки и дори стотици хиляди лева?", питат от Камарата.

В позицията се посочва, че бизнесът оцелява трудно и подобни промени ще спрат изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. И обясняват как това ще се случи: "Когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва? На първо място - сроковете за доставка, на второ място - евентуални разходи за претоварване, на трето място - смяна с друг водач. Но политика по обучение на водачите няма, няма и да има с кого да го сменим, на четвърто място е оценка на автомобила - колко време ще чакаме служителите в държавните институции да оценяват?"

От Камарата поставят и въпрос какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона: "Ще заплати ли равностойността на превозното средство или ще му го отнемат?."

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR