Нова група италиански военни влезе в състава на многонационалната бойна група в България

Ротацията се проведе на учебен полигон "Ново село"

10.08.2023 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
Нова група италиански военни влезе в състава на многонационалната бойна група в България

Церемония по приемане и предаване на отговорностите на многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, се проведе на учебен полигон "Ново село". Досегашният командир на бойната група полковник Андреа Фратичели предаде командването на полковник Микеланджело Дженки. С церемонията се извърши и ротацията на италианския военен контингент в състава на бойната група. 

"Многонационалната бойна група в България показва нашата решимост да защитаваме националните си интереси и споделянето на отговорности за осигуряване на отбраната на територията и населението на Алианса в отговор на всяка агресия. Съвместната подготовка и ученията в подкрепа на предното присъствие на НАТО дават на нашите военни формирования опит, който води до повишени способности и оперативна съвместимост“, каза заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Христо Ганецовски в обръщението си към военнослужещите от многонационалната бойна група.

Той им благодари за тяхната отдаденост, за службата им в името на сигурността на всички страни членки на НАТО.

"Ние високо ценим приноса на всеки от вас. Провеждането на съвместната подготовка на формирования от различни държави за колективна отбрана са голямо предизвикателство за командния състав и военнослужещите и демонстрират техния професионализъм. Трябва да сме заедно и да действаме заедно, като работим за стабилен и сигурен Черноморски регион, защото заедно сме по-силни", посочи бригаден генерал Ганецовски.

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха отличени военнослужещи от многонационалната бойна група за професионално изпълнение на поставените задачи, за техния принос към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към сигурността на България. 

Италия прие ролята на рамкова държава на бойната група в България на 17 октомври 2022 г. В бойната група освен Италианската република участват Република България с маневрена рота и военнослужещи в щаба, САЩ с маневрена рота, Черна гора с лекопехотен взвод, екип от "Военна полиция" и военнослужещ в щаба, Република Гърция с противотанков взвод и военнослужещ в щаба, Република Албания с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба, Република Северна Македония с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба и Република Турция с отделение за непосредствена противовъздушна отбрана от пункта си за постоянна дислокация.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимки: Министерство на отбраната