Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за промените за главния прокурор

Законът бе приет повторно в Народното събрание

07.08.2023 | 19:51 Редактор: Михаела Димитрова
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за промените за главния прокурор

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за съдебната власт. Със  131 "за", 47  "против" и шестима "въздържал се" законът беше приет повторно от Народното събрание.

Законът урежда системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според държавния глава този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

На 1 август президентът Румен Радев подписа указ, с който го върна за ново обсъждане в Народното събрание. На 3 август Правната комисия също преодоля ветото на държавния глава върху промените в Закона за съдебната власт.

Председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите, че са използвали случаят с малтретираното момиче в Стара Загора, за да отхвърлят президентското вето.

А депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов съобщи, че се подготвят още законови промени:

"Все пак в съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде в крайна сметка една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и съответните избор на съдия за разследване на главния прокурор", каза Божанов, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR