На десетки хора им прилоша в жегите. Колко трябва да е разликата в градусите вън и вътре?

Макар че до рекорди да не се стигна, усещането за буквално непоносим пек измъчи цяла България

04.08.2023 | 18:41 Редактор: Юлиан Христов
На десетки хора им прилоша в жегите. Колко трябва да е разликата в градусите вън и вътре?

Опасно горещо беше времето в страната днес. В десет области беше в сила втора степен на предупреждение за високи температури.

Макар че до рекорди да не се стигна, усещането за буквално непоносим пек измъчи цяла България. 40,9 градуса отчетоха в Русе. В Свищов - Свищов - 40,5. Синоптиците обясняват, че тялото усеща средно с 5 градуса по-тежко температурите, които реално устройствата измерват.

Изследвания показват, че тялото усеща средно с 5 градуса по-тежко температурите, които реално устройствата измерват.

А Световната метеорологична организация обяви, че тенденцията за рекорди продължава, след като началото на юли беше обявено за най-горещото в историята на световната метеорология.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, високите температури могат да доведат до "топлинен удар, топлинни крампи, топлинно изтощение, дехидратация и дори до смърт". Проучване в "Nature Medicine" установява, че през 2022 г. над 60 000 души в Европа са починали заради екстремните горещини

Каква е ситуацията у нас - десетки хора са потърсили лекарска помощ в днешния горещ ден въпреки предупрежденията за това да не се излиза в обедните часове и да се пият течности.

В София най-честите сигнали са заради дехидратация, която е опасна за хронично болните и малките деца. От високите температури те могат да получат усложнения за здравето си и не могат да получат адекватна помощ, заради малкото обслужващи екипи в Спешната помощ.

Опасност има и от рязката смяна на температурата. Специалистите предупреждават, че разликата между температурата в офиса и у дома и тази вън трябва да бъде максимум 10 градуса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR