"Съединението прави силата" отива при бившия Партиен дом, канализационни проблеми в НС

От ИТН не искат да се местят в новата пленарна зала

02.08.2023 | 18:42 Редактор: Юлиан Христов

Депутатите пак се местят в сградата на бившия Партиен дом. Причината е ремонт на сградата на Народното събрание. Историческата сграда на Съединението излиза в ремонт. Така, освен реставрацията отвън, такава започва и в парламента.

За това преместване на народните избраници всички са съгласни, само от ИТН имат принципна позиция, че не искат да сменят работното си място и да заседават в Партийния дом. Ще се мисли за премахване на комунистическите символи на сградата. Преместването на целия инвентар от старата сграда няма да струва нищо на бюджета.

49-ото Народно събрание прекара изминалите 4 месеца работа именно в старата сграда, от септември обаче се връщат в Партийния дом.

Проблеми има с канализацията, стана ясно от думите на председателя на парламента Росен Желязков.

23 млн. лв. с ДДС - толкова пари струваше реконструкцията на залата в Партийния дом. Години наред тя стоеше празна, но през есента ще посрещне народните избраници.

"Тук има повече възможности за по-добра работа", смята Желязков.

Основен проблем при работата на народните представители в Партийния дом беше мястото на журналистите. И по-точно - тяхната изолация. Този път, председателят на парламента обещава - медиите ще имат достъп до депутатите.

"Имаше и политическа, и реална полемика свързана с достъпа на журналистите. Надявам се, че след тази обиколка вие виждате, че има доста сериозна промяна в това", обясни председателят на парламента.

Парламентарните групи са съгласни да се преместят - с изключение на "Има такъв народ". Системата, с която гласуват депутатите, ще бъде преместена от настоящата в новата зала. Емблематичният надпис "Съединението прави силата" също ще отиде в Партийния дом.

"Трябва да му се намери място, защото това е девиз не само на НС, а и на нацията", обясни Росен Желязков.

Депутатите ще останат да заседават тук поне през следващите 3 години.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Партията
преди 9 месеца
Тия, новите управници от некоалицията, понеже са свързани с БКП, все ги тегли към Партийния дом! А и защо да не "усвоят" едни милиони за нови ремонти на Народното Събрание? Да не би да са се трудили за тях? Сигнализирай за неуместен коментар