С поглед към небето и звездите - отварят астрономическа обсерватория в Камен бряг

Проектът е на Историческия музей в Каварна и Природонаучния музеен комплекс Констанца

29.07.2023 | 14:54 Редактор: Юлиан Христов

Астрономическа обсерватория в двора на кметство. Мястото е село Камен бряг. Съоръжението е с автоматизиран купол. Издигната е още миналата година, но тази вечер е официалното откриване - с джаз на село под звездите.

Селището е предпочетено и защото в градовете има много голямо светлинно замърсяване, а това не е подходящо условие за наблюдение на звезди и планети. Проектът е на Историческия музей в Каварна и Природонаучния музеен комплекс Констанца.

"Оказа се, че не само с археология можем да привличаме туристи. Нашият интерес се насочи към звездите и тяхното изучаване. И въпреки Ковид кризата, въпреки доста затруднения да сме на финала на този проект. Като крайният резултат е закупуването на мобилен телескоп. С телескопа хора, които са наши гости, зрители или имат интерес към научния туризъм, могат да посетят нашите обекти, а и да наблюдават звездите и звездното небе при подходящи метеорологични условия", разказа пред Bulgaria ON AIR директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

Инвестициите са насочени към използването на новите технологии в наблюдение на небесните тела.

Работата по проекта "Отворен прозорец към мистериите на Вселената" е и основа за развитие на нов за региона на Каварна туризъм – научният, с фокус към астрономията. В рамките на проекта е направено иновативно представяне на обектите в района на Каварна в 3D очила.

"Представяме емблематични археологически обекти като Калиакра, Яйлата, нос Чиракман в достъпна за младите посетители виртуална реалност. Те могат да ги погледнат по начин, по който досега не са ги виждали, въпреки че са ги посещавали многократно", допълни Пенко Георгиев.

По проекта е разработена и стратегия за развитие на природното и културното наследство, която предвижда два маршрута. Единият е "По пътя на птиците и езерата в Добруджа", а другият - "Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа".

Като част от втория маршрут е и националният археологически резерват "Яйлата". Затова Камен бряг – селото, което е близо до Яйлата, е избрано за мястото, на което е монтирана астрономическата обсерватория.

Вижте повече в репортажа.