Съдията от ВКС - Елена Каракашева, е избрана за заместник главен прокурор

Предложението беше подкрепено от единодушно от прокурорската колегия

26.07.2023 | 16:15 Редактор: Искра Ангелова
Съдията от ВКС - Елена Каракашева, е избрана за заместник главен прокурор

Съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева беше избрана за заместник главен прокурор. Предложението на временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов беше подкрепено от единодушно от прокурорската колегия.

За да го защити, Сарафов за първи път дойде на заседание на Колегията. Според него включването на съдия в екипа му, ще допринесе за стабилността на държавното обвинение, от което то особено се нуждае: "Изключително авторитетно би било, както за мен като изпълняващ функциите главен прокурор, така и за цялата прокуратура на Република България, в този момент съдия от Върховния касационен съд да заеме позицията на заместник главен прокурор".

След избора на Елена Каракашева, заместничките на Борислав Сарафов стават две. Другата е Мария Павлова, бивш правосъден министър и няколко пъти заместник правосъден министър в служебните правителства на президента Румен Радев.

Единодушно и със суперлативи прокурорската колегия избра Георги Чинев за втори мандат като окръжен прокурор на Бургас, информира БНР.

На изслушването му и на последвалата дискусия присъства и временният ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов. Според него по време на първия си мандат Чинев е показал добри ръководни качества: "Той е от административните ръководители, които могат да дадат един положителен, нов облик на прокуратурата, което за съжаление, не би могло да се каже за абсолютно всички, които са част от състава на прокуратурата на Република България".

"Издига качеството и нивото както на прокуратурата в Бургас, така и на институцията прокуратура като цяло" - допълни казаното от Сарафов членът на Прокурорската колегия Евгени Иванов.

Снимка: БГНЕС