Код червено: Камък се пука във Велико Търново, жегата в страната е нетърпима

Раздават безплатна вода в градовете

25.07.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Опасни горещини с екстремни температури в страната. Третата и най-висока степен за предупреждение - червен код, е обявен днес за областите Велико Търново, Плевен и Русе. В столицата и по-големите градове на страната вече раздават вода. Пред НДК, на Орлов мост и площад "Св. Неделя" раздават безплатна вода на столичани.

Предупредени за екстремните температури са и жители и гости на старата ни столица. В момента във Велико Търново термометрите отчитат над 40 градуса. Въпреки че в разгара на туристическия сезон напливът от туристи във Велико Търново е голям, те избягват да посещават музейните обекти в обедните часове. 

Крепостта Царевец е от най-посещаваните обекти в България, работи целогодишно, а през лятото приема посетители от 8 до 19 часа. От билетните каси ни информират, че от 11 часа до късния следобед туристическия поток секва. Българските и чужди туристи предпочитат да разглеждат крепостта, Балдуиновата кула, патриаршията, след 17-18 часа, тъй като става нетърпимо, когато слънцето напече крепостните стени и каменните сгради.

Три пункта за раздаване на безплатна минерална вода работят днес и утре във Велико Търново, когато е пикът на горещото време. Диспенсърите са разположени в шатри пред Съдебната палата, пред сградата на общината и пред крепостта Царевец, осигурено е достатъчно количество вода и чаши за еднократна употреба. Всички градски чешми също работят. 

Вода се раздава и в бедстващите свищовски села Овча Могила, Червена, Горна Студена и Александрово, където от вчера е обявено бедствено положение заради липсата на водоподаване. По искане на кмета на Свищов вода за тези села е разблокирана и от държавния резерв.

Съветите на специалистите са традиционните за такива горещини - много вода, а в най-опасните часове - от обяд до 4 ч., по възможност да не се излиза навън.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR