Обезлюдяването в Родопите: Възрастните с тъга си спомнят за живота преди

Младите се прибират за празниците

25.07.2023 | 12:56 Редактор: Искра Ангелова
Обезлюдяването в Родопите: Възрастните с тъга си спомнят за живота преди

Девет са обезлюдените села в област Кърджали, според последното преброяване на населението. Сред основните причини са липсата на препитание и миграцията към Турция и Западна Европа. В други села също са останали предимно възрастни хора, които един след друг си отиват. Лятната жега е захлупила ардинското село Долно Прахово. Толкова е тихо, че се чуват само песните на птиците. По тесните улички не се виждат хора.

"Горе-долу 12 човека има, всички пенсионери. Добитък, крава няма вече. Деца няма, няма младежи", разказва 80-годишният Тунджай Тахир, седнал под сянката на едно дърво заедно със свои връстници, както нарича съселяните си.

Младежи няма, защото всички работят навън. И децата на Тунджай също работят в Кърджали, в Турция, в Германия. Идват си за Байрама, за Нова година, по празници.

Съселянинът му Шабан Хасан се хвали, че е пенсионер благодарение на тютюна, който е отглеждал на младини. Сега няма вече сили, а децата му не искат да се занимават със земеделие: "Няма хора вече. Всички са стари хора. Кой ще сее тютюн? Няма младежи. Всичко мекото и лекото гледа."

А преди много години в Долно Прахово е кипял живот. Имало е близо 400 души. Имало голямо училище, трактори, АПК.

"След 5-10 години ние като измрем, и младите няма да дойдат", опасяват се местните жители, които с тъга отбелязват, че "и хора няма да има".

На километри от Долно Прахово, в село Перперек, животът също е замрял в лятната жега. Селото е сравнително близо до Кърджали и вероятно това е причината в него да се задържат повече хора. Жените работят в шивашки цехове, мъжете - в някои от машиностроителните предприятия. Но и тук пенсионерите са повече, а над 100 младежи са в чужбина. Няма вече и тютюн.

"Никъде нищо. Само люцерна. Младежите избягаха в чужбина. През лятото идват - юли, август. От всяка къща има човек", разказва кметът Халил Бекир, цитиран от БНР.

65 са пенсионерите в Перперек. В селото има джипи и редовна автобусна линия до Кърджали. Дори училището работи. Спасило се от закриване благодарение на децата от близката ромска махала. И докато в Долно Прахово броят колко живот остава на селото, в Перперек не мислят за това. Засега.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС / Архив


3
0 rate up comment rate down comment 0
Райна Механджиева
преди 8 месеца
Селото което сте снимали е Рибново,няма никаква връзка с текста,а и там никак не е безлюдно,има много млади хора. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Държава
преди 8 месеца
Няма,има територия,границите са условни и тук родинолюбието линее,щото родината нехае. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Гневен
преди 8 месеца
Как ще има млади хора, като няма работа.Ако държавата осигуряваше работа на младите хора, и добри пенсии на пенсионерите, селата щяха да са както преди 60-70 години, кипящи от живот. ***...те в парламента ни заличават светкавично и най-скоро от Българската държава няма да е останало и помен. Сигнализирай за неуместен коментар