Разрастват се пожарите в Пловдивско, в борбата се включват доброволци и военни

Картините след огнената стихия са апокалиптични

23.07.2023 | 21:12 Редактор: Вяра Димова
Разрастват се пожарите в Пловдивско, в борбата се включват доброволци и военни

Апокалиптични картини остави след себе си пожарът, който лумна около Гребната база в Пловдив следобед. Дървеният въжен мост над канала е обгорял от пламъците. Стари дънери са повалени и тлеят, а десетки декари с треви са превърнати в пепелище.

Огънят бързо се пренесе по поречието на реките Дерменка и Марица. Пожарникарите успяха да спасят близки заведения, хотели и жилищни сгради, както и растителността по поречието на реката.

Повече от 12 пожарни от Пловдив, подкрепени от три екипа огнеборци от Пазарджик, Кърджали и Стара Загора се борят с бушуващи пожари на територията на Пловдивска област. Засушаването, високите температури и силните пориви на вятъра са основните причини за огнените бедствия.

Три екипа огнеборци гасят горски пожар с три огнища край първомайското село Буково, който е възникнал следобед, но се е разпрострял бързо на широк фронт в трудно пресечен терен. На пожарникарите там утре ще помагат доброволци, поискана е и помощ от военните, които също ще се включат в гасенето, пише "24 часа".

В следобедните часове възникна и пожар в открит склад за разделно събиране на отпадъци, при който бяха засегнати и два съседни склада за торове и хранителни продукти.

Снимка: архив, БГНЕС