Износът от България за Турция за 3 месеца е €718 млн., вносът - €1 млрд.

От членството на България в Шенген ще спечелят турските инвеститори у нас, подчерта министър Богданов пред Н. Пр. г-жа Секизкьок

21.07.2023 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева
Износът от България за Турция за 3 месеца е  €718 млн., вносът -  €1 млрд.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Турция Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок обсъдиха активизиране на икономическото сътрудничество и проекти за нови инвестиции.

Двамата разговаряха за възможностите за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Те обсъдиха и секторите с потенциал за нарастване на търговията, сред които са информационни и комуникационни технологии, иновации, машиностроене и др.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за турски инвестиции в транспортната инфраструктура на страната, както и за потенциала на български фирми във вагоностроенето и поддръжката на локомотиви.

Министър Богданов акцентира пред посланик Секизкьок, че приемането на България в Шенген е основен приоритет за страната ни. Той обясни, че членството ни в зоната ще е от полза и за турските компании, които са инвестирали в България.

Турция е стратегически инвеститор в България, водещ партньор извън Европейския съюз. През първото тримесечие на 2023 г. стокообменът между двете страни е 1,7 млрд. евро, което е ръст с 9,2% спрямо същия период за 2022 г. През първите три месеца на годината износът към Турция също бележи ръст, с 6,1%, и вече е 718 млн. евро, а вносът е в размер на 1 млрд. евро, което е ръст с 8,3%.

Интересът на турските фирми в България е към проекти, свързани с енергийната инфраструктура, строителство, производство на части за автомобилната промишленост, хранително-вкусовата и текстилната промишленост и др.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: Министерство на икономиката