Илинден е! Морето взима жертви

На 20 юли Православната църква почита паметта на свети пророк Илия, покровител на светкавиците и гръмотевиците

20.07.2023 | 08:20 Редактор: Михаела Димитрова
Илинден е! Морето взима жертви

На 20 юли Православната църква почита паметта на свети пророк Илия, покровител на светкавиците и гръмотевиците. На този светъл празник имен ден празнуват Илия, Илияна, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия.

Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви  като курбан за Св. Илия. Затова на този ден не се влиза във водата.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба.

На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Снимка: БГНЕС

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа