Радев: Карлово роди най-свидния син на България

"Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима", заяви българският държавен глава

18.07.2023 | 23:01 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Карлово роди най-свидния син на България

Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променят завинаги цял народ. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг - заря на площад "Васил Левски" в Карлово.

"В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си на Родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция. От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия. Че обединен, народът ни може да обръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония. Че възкресяването на българската държавност е наше неотменимо право, но и висша обща цел", каза още той и добави: "Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Напротив, истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Да издигне идеала си най-високо на знамето на чистата и свята република."

"Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако е осъзнат избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да го следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е този път, редом с тях ще продължи да крачи Апостолът на българската свобода", каза още той.

"Затова и всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му. Защото изпитания, бури и премеждия са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж. Така, както достойният син на Карлово прекрачи в безсмъртието, за да живее България. Поклон пред Апостола на българската свобода! Да живее България", завърши президентът.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 9 месеца
Голям българин, за това ми показвате по сайтовете радни прасета, като родственици. ПУ. Сигнализирай за неуместен коментар