Младите искат да пътуват и работят, демографската криза е въпрос на ценности

Планетата ни е претъпкана и всъщност нямаме нужда чак толкова да се плодим, коментира доц. Стоянка Черкезова от БАН

14.07.2023 | 13:11 Редактор: Елеонора Танева
Младите искат да пътуват и работят, демографската криза е въпрос на ценности

Демографската криза е част от световната тенденция за промяна в населението изобщо на планетата и етап от нашето цивилизационно развитие. Във всички развити страни в исторически план се наблюдава намаляване на смъртността, последвано от намаляване на раждаемостта.

"Има спор между учените кое е довело в последните 30 години до намаляване на раждаемостта в България. Някои смятат, че това е влошената икономическа обстановка в България и в цяла Източна Европа в резултат на разпадането на комунистическия режим. Другата теза е по-глобалната теза и тя е свързана с промяна на ценностите и с постмодернизма", коментира доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея, ако през модернизма намаляването на раждаемостта е продиктувано от това, че сме искали да отглеждаме по-добре и по-качествено децата си и намаляването на количеството е за сметка на качеството, то през постмодерността критерият е по-различен.

"Хората имат страшно много възможности пред себе си и младите поколения искат да се изявяват не само като отглеждат деца, а като изявяват себе си – през работата, през пътуванията, през удоволствията", обясни доц. Черкезова.

По думите ѝ глобалната картина показва, че планетата ни е претъпкана и всъщност нямаме нужда чак толкова да се плодим и да пренаселяваме планетата.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аха
преди 9 месеца
Демографската криза е плод на целенасочена и финансово подплатена политика в глобален мащаб. Сигнализирай за неуместен коментар