БСП, ИТН и "Възраждане" възроптаха срещу идеята да дадем 100 БТР-а на Украйна

Отговорът на управляващите не закъсня

13.07.2023 | 18:35 Редактор: Михаела Кирилова

България да изпрати на Украйна 100 бронетранспортьора с наличното към нея въоръжение, както и резервни части. Това предлагат депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС И ДПС. Още преди да бъде гласувано в Народното събрание предложението предизвика напрежение.

Според вносителите на предложението страната ни няма нужда от тази техника и сигурността ни няма да бъде застрашена. 

"Ние предлагаме от складовете на МВР отпаднала от употреба излишна техника, основно бронетранспортьори, да бъде предадена на Украйна. Тя е закупена по времето на Възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка и никога не е използвана от бившите вътрешни войски и сега от жандармерията", каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Предложението за нов пакет военна помощ отново предизвика сблъсък в кулоарите. "Възраждане" го определиха като военно престъпление.

"Те ще дадат не само БТР, те ще дадат и танковете, самолети, хеликоптери, колкото са ни останали.  С една цел - да остане България без армия и да ни пазят чуждите сили", каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

"100 броя бронетранспортьори, ако ще ходят в Украйна, какво ще остане в България? Ако това касае оголване на нашата сигурност, ние ще бъдем против", каза Станислав Балабанов от ИТН.

От БСП поискаха срокове, в които предоставената военна техника ще се възстанови в запасите на страната.

"Всичко, което Министерството на отбраната и МВР разчистват от складовете си да бъде одобрено от НС. Споразумението между България и Украйна за военно-техническа помощ отново да мине през НС и в него да пише, че всяко конкретно решение трябва да мине за одобрение през НС", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отговорът на управляващите не закъсня.

"Колкото решения на парламента искат нашите опоненти, толкова и ще им дадем, за да подчертаем доминацията на евроатлантическото мнозинство в този парламент", каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Очаква се предложението за нов пакет военна помощ да бъде гласувано в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ей
преди 9 месеца
Всички от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да избират - или да отиват подарък за ВСУ, или да изчакат още малко за нашия подарък. Сигнализирай за неуместен коментар