Има ли опасност да останем без европейска здравна карта при пътуване в чужбина?

Ина Къндева разказва за проблемите, които е срещнала с подаването на заявлението

13.07.2023 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

За проблеми при издаването на европейските здравноосигурителни карти сигнализираха наши зрители. Причината e липса на готовност в новата банка, която приема заявления за издаването им. 

Ина Къндева ще пътува извън страната в края на месеца. Решава да си издаде европейска здравноосигурителна карта, за да подсигури евентуална нужда от медицинска помощ, но заявлението ѝ не е прието. 

"В началото на седмицата посетих офиса в Бизнес парк, откъдето ми отказаха приемането на заявление за издаване на карта с претекста, че все още не им работят системите, защото услугата е нова и за самите тях", обясни Къндева.

На въпрос кога все пак може да подаде заявление, от банката не са се ангажирали с конкретен отговор. 

"Казаха, че евентуално следващата седмица, може би, ще успеят да регистрират заявлението. Притесняваме се, но няма какво да направим в случая. Ще потърсим алтернатива за други здравни застраховки", сподели още Къндева.

Изпратихме запитване до Националната здравноосигурителна каса, дали смяната на банките, които издават документа, не е била добре планирана и подготвена, единичен ли е случаят в конкретния клон или има подобни проблеми в цялата страна. От НЗОК увериха, че в някои от клоновете системата работи без проблем. 

Временно изпълняващият длъжността управител - д-р Йорданка Пенкова, е поставила въпроса пред управляващия консорциума, отговарящ за договора и е поискала в спешен порядък проверка по сигнала. Оттам все още няма отговор.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Клиент на ПИБ
преди 9 месеца