Строителството на офиси в София бележи ръст, търсят се първокласните

Към края на юни обемът от съществуващи офис площи клас А и Б в София достига 2,510 млн. кв. м

12.07.2023 | 23:12 Редактор: Юлиан Христов
Строителството на офиси в София бележи ръст, търсят се първокласните

Строителството на офиси в София е нараснало с около 20% на годишна база през второто тримесечие и към края му се равнява на 242 хил. кв. м. Почти половината от строителните проекти (46%) се реализират в района на бул. "Цариградско шосе" и кв. "Хладилника", сочат данни на консултантската компания MBL.

Към края на юни обемът от съществуващи офис площи клас А и Б в София достига 2,510 млн. кв. м, като около 60% от тях са разположени в пет основни столични района – идеален център, бул. "Цариградско шосе", бул. "България", Бизнес парк София и кв. "Хладилника".

Пазарът на офиси в София е регистрирал положително нетно усвояване (разликата между реално наетите площи през периода спрямо предходния период) от 18 хил. кв. м за офис площи клас А и отрицателно от 3200 кв. м за клас Б. Това показва, че търсенето на офиси клас А значително преобладава през второто тримесечие, отбелязва консултантската компания. Новоподписаните сделки за офиси за тримесечието възлизат на 27 хил. кв. м.

В следващите няколко години обаче търсенето на офис площи може да бъде повлияно негативно и да се забави, предупреждава MBL. Данни от нейно допитване сред сто офис наематели, проведено през първото тримесечие на тази година, подкрепят прогнозата. Според проучването 65% от участниците планират да увеличат броя на служителите си в близко бъдеще, но само 23 на сто прогнозират увеличаване на офис площите си. Освен това 84% от отговорилите са заявили, че прилагат или хибриден модел на работа, или работят напълно дистанционно.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Вярват ли си ?
преди 9 месеца
КОВИД епидемията показа рисковете от събиране на работещи в общи помещения. Работа от домашния офис и онлайн конференциите спестяват разходи за фирмите и правят възможно използване на сътрудници от различни географски местоположения. Сигнализирай за неуместен коментар