Борислав Сарафов решава дали да плати на Гешев 20 заплати след отстраняването му

Бившият главен прокурор може да обжалва решението на ВСС, с което отказа да разглежда освобождаването му като редови прокурор

05.07.2023 | 15:52 Редактор: Юлиан Христов
Борислав Сарафов решава дали да плати на Гешев 20 заплати след отстраняването му

Единодушно прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане молбата на Иван Гешев да бъде освободен като редови магистрат. Причината - от 15 юни, когато президентът Румен Радев подписа указа за отстраняването му, Гешев не заема никаква длъжност в съдебната система.

За това не може да се гласува оставката му.

Ден след указа на Радев, Гешев подаде заявление да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. А на 19 юни той прати ново заявление във ВСС, че се отказва да се връща в системата и това да се смята за оставка.

Сега изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов трябва да реши дали да бъдат изплатени 20 заплати на Гешев като обезщетение, което се полага на всеки, който напуска системата.

Парите обаче не се полагат на дисциплинарно уволнените, а основанието, на което Гешев беше освободен като главен прокурор, е и за дисциплинарно уволнение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
XXX
преди 9 месеца
20 заплати за инсцениране на теракт?!? Да не говорим, че тези двамата съвсем до скоро играха в комбина! Сигнализирай за неуместен коментар