Младежите у нас очакват 2000 лв. стартова заплата, 43% искат да са собственици на фирма

Това показва проучване за нагласите на българите и тяхното професионално развитие

04.07.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Кирилова

Започналите работа у нас очакват заплата от 4 хил. лева след първата година трудов стаж - това показва проучване за нагласите на българите и тяхното професионално развитие. 

Голяма част от анкетираните са заявили, че са готови да работят над 40 часа на седмица и да инвестират допълнителни средства в квалификацията си.

Българските младежи, които тепърва навлизат в пазара на труда, очакват стартовата им заплата да бъде над средната за страната, която в момента е близо 2 хиляди лева, а в София близо 3.

"Очаквам заплата поне две хиляди лева. В днешно време те почти за нищо не стигат", смята един от интервюираните.

Според едно от последните проучвания 57% от анкетираните виждат себе си като служител в компания, а 43% - като собственици на фирма. 

"Има естествено амбиция, все пак говорим за млади хора, които имат звезди в очите все още. Балансът е приблизително 60 на 40, около 60% от хората се виждат като служители, малко над 40 се виждат като собственици на фирми", каза ръководителят на изследването Даньо Димитров.

За българските младежи заплатата не е единственото нещо, към което се стремят, а имат и изисквания към бъдещия си работодател.

"Другите очаквания, които имам към работното място, е приятна компания и добро отношение", допълни младеж.

На въпроса "Колко часа в седмицата е честно да работите", немалък процент от анкетиралите смятат, че между 20 и 40 часа седмично е напълно достатъчно, за да получават своето възнаграждение. 

Вижте повече в репортажа.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Горски
преди 9 месеца
Хубаво е и да кажат какво могат. Както и каква отговорност са готови да поемат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Тартаковер
преди 9 месеца
Бегом марш до хоризонто и обратно! Сигнализирай за неуместен коментар