МВР в протестна готовност: Бюджетът е поредна гавра със служителите ни

Полицейският синдикат настоява за промяна

02.07.2023 | 13:49 Редактор: Искра Ангелова

Полицейският синдикат обяви протестна готовност. Организацията настоява за промяна в изготвения бюджет, която включва поне 10-процентно увеличение на заплатите в МВР. Синдикалната федерация започва и подготовка за национален протест.

Според синдикатите на служителите в МВР предложението на финансовия министър в Бюджет 2023 рязко контрастира с изразените от партиите намерения за подобрения в органите за сигурност.

"Поредната гавра със служителите на МВР, не може да отминем с лека ръка. Секторът поема миграцията и изборите, всичко това буди сериозно недоверие и липса на мотивация у служителите", каза се заместник-председателят на Синдикалната организация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Заплащането обаче не е единственият проблем в сектора.

"Технологичното обновление на МВР е закъсняло - от автомобилен парк до оборудване на всеки един от колегите. Материалната база е в много лошо състояние. Захранването с консумативи продължава да бъде на едно деликатно ниско ниво", допълни той.

Според Кузманов новият вътрешен министър е в конструктивен диалог със служителите и именно затова липсата на увеличение за сектора в план сметката на Асен Василев ги е изненадала.

"Ние сме в непрекъснат диалог с държавата, когато тя го иска", подчерта Кузманов.

От синдиката обявиха готовност за голям национален протест в столицата, който да се проведе между първо и второ четене на проектобюджета, ако той не претърпи промени. Първо обаче ще започнат с демонстрации във всички градове в страната, които няма да пречат на работния процес.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.