Спазихме традицията и тази година, хиляди хора посрещнаха първото юлско слънце

Това е утро, в което посрещането на новия ден е по-специално

01.07.2023 | 14:41 Редактор: Вяра Димова

Хиляди хора от цялата страна посрещнаха първото юлско слънце или както сме свикнали да наричаме този ден - "Джулай морнинг". И тази година традицията бе спазена и мнозина посрещнаха първите слънчеви лъчи на морския бряг.

Посрещането на юлското утро на брега на морето е свързано с безброй истории за свободата на духа. А всичко е започнало от Варна през лятото на 1986 г.  

Хипи фолклорът разказва, че Тяната, млад хипар тогава, по-късно легенда, дал идеята. Докато бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам. 

Китари, касетофони с батерии, поезия, дълги коси и "По пътя на Керуак" – това са спомените на хората, които заставали там на брега. Днес, празникът за посрещането на юлското слънце, е мъничко бягство от всекидневието, срещи с приятели и задължително "Джулай Морнинг" на Юрая Хийп.

"Това е утро, в което посрещането на новия ден е по-специално. Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината. За хората, свързани с морето, това е невероятно. Празник на усещанията, на емоциите".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)