Колчетата спасяват живот: Една година без катастрофи в 16 км участък на Кресненското дефиле

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават през участъка

29.06.2023 | 14:46 Редактор: Юлиан Христов
Колчетата спасяват живот: Една година без катастрофи в 16 км участък на Кресненското дефиле

От месец юни миналата година до момента в 16-километровия участък от Е-79 през Кресненското дефиле, където са поставени колчета, няма нито един пътен инцидент. Това отчитат от Агенция "Пътна инфраструктура".

С разпределителните колчета е ограничена възможността за нерегламентирано изпреварване, както и ограничаването на скоростта до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Пътят през Кресненското дефиле е един от най-натоварените в страната. Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по него. В последните години трасето бе участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

От 2016 г. до средата на 2021 г. в отсечката са станали 246 пътни инцидента, а по данни на "Пътна полиция" около 70% от катастрофите са били заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

 Проектът за повишаване на безопасността на движение в участъка от път I-1 през Кресненското дефиле получи годишната награда на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Снимка: БГНЕС