Седмокласниците се препънаха по БЕЛ на задача за писане на теза и разсъждения

Средният резултат за кандидат-гимназистите по български език и литература е 55 точки, а по математика 35

28.06.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Димитрова

Министерството на образованието обяви резултатите от националното външно оценяване за 7 и 10 клас. Средният резултат за седмокласниците по български език и литература е 55 точки, а по математика 35. Оценките за 7 клас са вход за гимназиите в цялата страна. 

От МОН съобщават още, че 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки, 15 ученици – 99,5 точки, а 34 ученици – 99 точки. По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3000 ученици са получили максимални или много близо до максималния брой точки.

При десетокласниците средният резултат по български език и литература е 49,44, което е с над 6 точки повече, в сравнение с предходната година. По математика десетокласниците са постигнали среден резултат от 34,5 точки от максимален брой 100. Резултатът през тази година бележи лек ръст в сравнение с постигнатото през изминалите години.

Елен е ученичка в седми клас. На Националното външно оценяване изкарва едни от най-високите резултати в училището си - 95,5 точки по български език и литература и 97,25 точки по математика.

"Първият модул беше лесен. Тезата, може би, някои мислят, че е била неприятна, но за мен "Опълченците на Шипка" беше лесна теза. Малко ме затрудни 24-ти въпрос. Там знам, че имам грешка. На втори модул преразказът беше много приятен. Не мисля, че ме е затруднил", обясни Елен.

Резултатите от матурата показват, че 75% от седмокласниците се справят с определянето на синоними и антоними, но се затрудняват при задачите с избираем отговор, особено при определяне вида на изречението по състав.

"Определяне вида на изречението подготовката започва още в 6-ти клас. Тогава се учи сложно съчинено изречение и всички съюзи. И затова, може би, някоя част от материала не е припомнена", коментира учителят по български език и литература- Боряна Кукушева.

Най-трудна за седмокласните е била 25 задача, в която те трябваше да създадат теза и да изложат разсъжденията си върху цитати от литературни текстове . 

"През цялата подготовка в 7 клас ние се занимавахме с писане на тези върху всички произведения, които се изучават. Може би децата, които са имали по-нисък резултат, са се затруднили от факта че или не познават добре произведението, или не са вникнали в основните думи, върху които трябва да разсъждават", допълни Кукушева.

Тази година седмокласниците работиха върху разказа "Ева, която расте и се смалява" и по-голямата част от тях са се справили с преразказа.

Повече вижте в репортажа на Светослава Шикова.