Фандъкова обяви кога метрото стига до жк. "Левски"

По думите на кмета изграждането върви в срок

28.06.2023 | 15:44 Редактор: Михаела Димитрова
Фандъкова обяви кога метрото стига до жк.

Една от основните цели на моите три мандата и половина беше да утвърдя метрото като стратегически приоритет за София. Днес виждаме, че това е безспорен проект, който се признава дори от моите опоненти. През последните 15 години изградихме 80% от действащото метро, и продължаваме. В момента строим три километра с три метростанции, като продължение на третата линия от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски" в район "Подуяне". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на строителството на участък от разширението на Линия 3 на метрото в София "ж.к. Хаджи Димитър - ж.к. "Левски".

По думите на Фандъкова изграждането на метрото върви в срок, като се очаква този участък да бъде готов до края на 2025 година.

Скоро започването на изграждането на участъка през квартал "Слатина". "Това са още 6 километра метро с шест метростанции", уточни Фандъкова. Кметът на София подчерта, че метрото е един от начините да променят София и изрази надежда следващият кмет на столицата да продължи всички проекти в тази насока.

"Защитавала съм всеки лев, лев по лев, участък по участък при планирането и проектиране на метрото”, отбеляза тя.

Фандъкова уточни, че финансирането за участъците от съществуващата метро мрежа са осигурени 3 млрд. лв.

Според кмета се очаква в четвъртък на заседанието на СОС да бъде одобрен доклада за още два километра с две метростанции в "Люлин". Тя каза, че подготвят и трасето от "Лозенец" до "Студентски град", както и участъка от Бизнес парк до Околовръстния път. "Това са подготвени трасета. Задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение - да се довършат 9 километра метро, които се строят и да се започнат поне 6 километра. Метрото е един от проектите, който превръща града ни от постсоциалистически град в модерен европейски град", смята Фандъкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR