Засилват охраната в складове и цехове на оръжейните заводи. Има ли риск за производството?

Използва се и ресурс на МВР

26.06.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

Започнаха проверки на оръжейните заводи в цялата страна. Заповедта е на Министерския съвет, а поводът - взривът в складовете край Карнобат. Първата такава проверка беше извършена в Сопот. Тя беше водена лично от икономическия министър Богдан Богданов. Той заяви, че е разпоредил да има допълнителна охрана, включително и с жива сила на подобни складове и цехове.

"Това, което трябва да се знае, е, че няма в момента потенциален риск за производството. То работи на максимален капацитет. Това, което е необходимо да се направи, е да има един по-добър синхрон между държавата и бизнеса. Трябва да се актуализират и мерките за охрана. Ние работим в една много по-различна ситуация отпреди", коментира министър Богданов.

Държавата предприема мерки, за да обезпечи сигурността на заводите. Използва се и ресурс на МВР.

"Там, където установяваме наличие на дефицит откъм мерки за сигурност, ще предприемем всички необходими действия, така че да повишим нивото на сигурност откъм чисто технически системи, които касаят охраната на тези заводи - нивото на сигурност да бъде по-високо, което ще даде първо гаранция за производителите и второ - сигурност в целия район", обясни директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

След взрива в Карнобат, днес започна оглед на мястото. 

"На този етап не можем да изключим никакви версии, защото все още не сме започнали огледа на местопроизшествието. След като съпоставим фактите и обстоятелствата с миналогодишни инциденти, тогава можем да правим някакви паралелно изводи. Към днешния момент всяка една от версиите няма как да бъде изключена", посочи още Илков.

Предстоят проверки на оръжейниците в Казанлък и в Трявна.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Не взрив, а скоро може и ракети да паднат там "случайно", че нали убийството е висша евроатлантическа "ценност", когато става дума за руснаци и се нарича "помощ" , а когато Украйна изби 15 000 руснаци от 2014 г., понеже не искали да се "украинизират", то това авноо се приема добре във фашистка Евр***, а за НАТО- да не говорим. НАТО винаги убива милиони цивилни, навсякъде, където нахлуе, а медиите ни убеждават, че това е за благото на човечеството. Сигнализирай за неуместен коментар