Кючюк: Гласуването на Доклада на ЕП за РСМ ще остане най-вероятно за есента

Докладът трябваше да се гласува във Външната комисия в Брюксел на 27 юни

24.06.2023 | 19:20

Гласуването на Доклада на Европейския Парламент за Република Северна Македония ще остане най-вероятно за есента. Това каза докладчикът Илхан Кючюк в предаването "Брюксел 1".

Докладът трябваше да се гласува във Външната комисия в Брюксел на 27 юни, но миналата седмица с мотив за несигурна подкрепа за текста, Кючюк е поискал оттегляне на съгласувания текст за проблемите на българите, известен като Компромис 18, а тази седмица поиска и отлагане на гласуването на целия доклад.

"Ще се върнем към доклада през есента, по всяка вероятност, когато се види какъв е хоризонтът пред конституционните промени (в РСМ бел.ред)", обясни той-

По отношение на безпрецедентното лобиране от страна на Скопие пред евродепутати от различни страни по повод доклада, за което разказаха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, Кючюк заяви "Аз не работя под диктат. Не работя под диктат, нито под български, нито под македонски, нито под европейски. Аз съм професионален политик и като избран от българските граждани за евродепутат представлявам Европейския парламент."

Българите не са изрично споменати в началния вариант на доклада, но има 33 поправки от различни депутати по въпроса, включително и на самия докладчик, на базата на които е изготвен компромисен текст, записан като Компромис 18.

Миналата седмица докладчикът е информирал колегите си, че заради несигурната подкрепа за текста е решил да оттегли съгласувания компромисен текст. А междувременно във Facebook се появи и факсимиле, за което се твърди, че е копие на писмото му до останалите евродепутати, в което има и призив да се гласува против 33-те поправки, на базата на които е постигнат Компромис 18.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът не даде ясен отговор дали наистина е отправил такъв призив.

"Аз ако не съм искал тези текстове да влязат, нямало съм да ги включа в компромиса. Можел съм да кажа още от самото начало, че това са въпроси, които влизат прекалено много в двустранните отношения. Ако не желаех да ги включа, щях да ги оставя извън компромиса. Ако съм искал да го направя, имал съм правото да го направя, когато съм водил срещите", допълни Кючюк.

Гледайте видеото с целия разговор.