"Ултиматумите за нас са част от една игра": ГЕРБ с контра-условие към ПП-ДБ

От Велико Търново Борисов изрази готовност да подпише декларацията на партньорите си, но само ако е под формата на коалиционно споразумение

24.06.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

След поставения ултиматум от втората политическа сила към първата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с контра-условие към "Продължаваме промяната-Демократична България". От Велико Търново Борисов изрази готовност да подпише декларацията на партньорите си, но само ако е под формата на коалиционно споразумение. 

Съвещанието откриха кметовете на Велико Търново и Бургас, които подчертаха, че липсата на държавен бюджет и забавянето на европейските проекти и на плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, се отразяват много тежко на общините. Десислава Атанасова и Томислав Дончев коментираха и събитията от вчера и напрежението с "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Ултиматумите, условията, за нас са просто част от една игра. Ние в подобни неща не участваме", коментира Десислава Атанасова.

"Нормално ли е това което се случва последните дни - не е нормално. Не може с 15% от народните представители да държиш цялата изпълнителна власт. Нямам предвид само политическата гарнитура. Всякакви административни позиции се усвояват къде законно, къде не. И с 15 % искаш целият парламент да се съобразява с теб", каза заместник-председателят на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов подчерта, че в управлението ГЕРБ нямат министри и заместник-министри.

"Върнахме мандата, приемаме Денков, не нашaта Мария, в един момент те решиха, че могат да командват и партията, че могат да командват и парламента. Изчегъртан е всеки, който е бил близък до ГЕРБ, а в парламента те са в пълна изолация. Ама не сме съюзници в истинския смисъл на думата, ние никъде нямаме подписано това нещо", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Според Мария Габриел трябва да продължи в управлението да се набляга на думите диалог и разум.

"Когато искаш да имаш национално отговорен дневен ред и в страната да вземаш решения в следствие на обсъждане, прозрачност, ясни правила и принципи, няма причина това правителство да бъде нестабилно- както го правим с премиера акад. Денков! ГЕРБ ще продължи да участва в това правителство само след подписване на официално коалиционно споразумение между партиите", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Да се напише коалиционно споразумение и да се реши всичко! Така че, като си дойдат откъдето са, ще се срещнем и ще продължим. Ние им предложихме коалиционно споразумение, те трябваше да минат месец и половина за да се сетят че само така работи истинската коалиция", допълни Борисов.

По време на форума стана ясно, че от ГЕРБ ще предложат да бъде променен крайния срок на 2025 година във въпроса за отлагане за приемане на еврото в България, по който да се проведе референдума, иницииран от Възраждане.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR