"Басейн или море": Деца се изкъпаха в изкоп в "Студентски град", има ли опасност от свличане?

От "Спаси София" използваха повода, за да критикуват замразения от години казус

22.06.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

Строителен изкоп в столичния квартал "Студентски град" се превърна в басейн. Местни жители се притесняват, че изкопът може да се свлече.

В първия ден на лятото снимки на деца, които се къпят в събралата се вода на строителен изкоп, обиколиха уеб пространството.

От "Спаси София" използваха повода, за да критикуват замразения от години казус. "Новата къпалня "Студентски град" комбинира всички добре известни общински спортни дисциплини: безхаберие, презастрояване, дефектирала инфраструктура, завиряване в изоставените дупки."

До замразяването на строежа се стигна след спор между инвеститора и Столичната община. Заради дълбокия изкоп беше затворено и едното платно на булевард "8 декември". През 2021 година ДНСК спря строителните дейности и оттогава се водят съдебни дела.

"От момента, в който съм придобил терена, досега имам издадени 7 разрешителни. Това са последните две разрешителни. Подали сме ги 2020 г. за изкоп и укрепване", обясни собственикът на имота - Цветомир Владимиров.

"Имаме много сериозни спорове с инвеститора, който отказва да приеме своето задължение да възстанови тази важна за района улица. Трябва да изчакаме решението на съда", заяви кметът на София -  Йорданка Фандъкова.

През 2021 година казусът предизвика и протест през , в него се включи влогърът Любомир Жечев, който тогава отпразнува с ракия и оркестър първата година от затварянето на булеварда. "Викнали сме оркестър, тъй като днес имаме повод за празник. Една година! Честит рожден ден на стеснения път", каза Жечев.

"Видяхте, опитах се, правих се на интересен, протестирах, нищо не стана така или иначе. Сега замразеният изкоп е пълен с вода от последните силни дъждове, а местните жители се притесняват и отвореното платно на булевард "8 декември" да не се свлече в изкопа", допълва влогърът през 2021 г.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.