Ливади, пресичани редовно от камиони: Защо пилонът в Рожен предизвика полемика?

Всички процедури са спазени, категоричен е Симеон Караколев от "Наследство в бъдещето"

20.06.2023 | 19:15 Редактор: Юлиан Христов

Изграждането на 111-метров пилон на Роженските поляни предизвика остра рекация на природозащитници, които обявиха, че се лее бетон в планината.

Инвестицията е на частно лице, което твърди, че пилонът се изгражда в терен, който не е природен парк и построяването му е законно. Според Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето" става въпрос за 200 квадратни метра ливади, в които винаги е влизала селскостопанска техника и със сегашната дейност теренът не се застрашава.

Според екозащитници на земеделски земи може да има само преместваеми съоръжения, а това в никакъв случай не е такова. От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че земята е с разрешение за временно ползване за неземеделски нужди. Пилонът, на който ще се вее българският трибагреник, ще е най-високо поставеният в Европейския съюз.

"Искам да кажа, че всички процедури са спазени. Това, което имаме като разрешителни, е достатъчно, за да се стартира такъв мащабен проект. Що се касае до това какъв е теренът – това са ливади, в които ежегодно влиза селскостопанска техника, влизат по време на Роженския събор стотици камиони на изложителите. Така че не виждам за кампанията за пилона някакво по-специално отношение", каза Караколев.