Сигнал до Helpbook след дъжда и наводненията в село Потоп: Вече всичко е река!

Започнало е свличане на пътя след ремонта на магистралата в района

20.06.2023 | 18:15 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал до Helpbook след дъжда и наводненията в село Потоп: Вече всичко е река!

Покрай изминалата седмица с проливни дъждове и тежки наводнения в Западна България и в платформата на Helpbook.info получихме сигнал с молба за помощ. Ето какво пише нашият потребител:

"Изпращам видео и снимки с прелялата река тази нощ, която минава през село Потоп (Софийско). За жалост, заради това, че селото е с малко жители, опасността от реката е била омаловажена, въпреки че през 2005 година стана същото бедствие.

През последните години са пускани сигнали до община Елин Пелин от хора, живеещи в селото, с молба да се почисти коритото на реката, но за съжаление не е било взето под внимание.

Тази нощ реката е излязла от коритото си и е заляла задния двор на родовата ни къща и къщата в съседство, там няма постоянно живеещи, но все пак трагедията е налице. Вече всичко е река.

Също така, преди около месец, пуснах и сигнал до АПИ със снимков материал, за недобре предаден пътен участък след ремонт на колоните на магистралата, минаваща над селото. Този участък не е обработен до този момент и заради дъждовете е започнало свличане. В снимките с лилав контур е маркирана зоната при проблемния участък.

С молба да направите кампания, където да публикувате граждански организации от доброволци, за да знаят хората, къде могат да се включат или да потърсят допълнителна помощ или информация, как да се справят самостоятелно първоначално, докато институциите вземат бързи мерки. Нека гражданското общество и институциите работят рамо до рамо", завършва сигналът.

Снимка: Helpbook