Борба за живот: В тежко състояние са щъркелчетата, паднали от гнездото на Драго и Драга

Двата големи щъркели успяват да се спасят, но малките падат и са затиснати от тежкото гнездо

19.06.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Димитрова

След продължилите няколко дни порои, един инцидент потресе стотици. Гнездото на едни от най-популярните щъркели в България, това на Драга и Драго в самоковското село Драгошиново, се срути.

Двата големи щъркели успяват да се спасят, но малките падат и са затиснати от тежкото гнездо. Доброволци ги транспортират до спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора. Веднага е събран екип. Състоянието на едното щъркелче е много тежко.

"Два счупени крака, липсват инервации на краката, сериозна разкъсана рана в коремната област, която вчера сме зашили, кръв в устната кухина, което води най-вероятно до вътрешни разкъсвания на някой от органите. Направихме ехограф на птицата вчера, но нещата са лоши", обясни д-р Руско Петров.

"Ако продължава да е в това състояние, ще се наложи на ниво експертна преценка вероятно птицата да се приспи", коментира д-р Христина Клисурова.

"Такъв тип решения се вземат много тежко и много трудно, но въпреки това доста често ни се налага да ги взимаме, тъй като няма нужда тези животни да се мъчат да продължават да живеят в мъки. Това е хуманното решение, което един ветеринарен лекар може да вземе при такъв тип сложни наранявания на самото животно", обясни д-р Петров.

Състоянието на второто щъркелче също не е добро, но има шанс да оцелее.

"За другата птица, съобразно нейното състояние, още днес или утре, ще я вкараме в операционна зала. Изчакваме малко да се възстанови от самото падане. Едното крило със сигурност ще бъде ампутирано, другото крило ще се опитаме да му направим остеосинтеза, но това зависи, когато отворим самата рана и крило, ще преценим дали има страшно много счупвания на кости и ако голяма част от костите са строшени, най-вероятно и другото крило ще бъде ампутирано", каза още д-р Руско Петров.

Ако оцелее, щъркелчето ще бъде отглеждано в спасителния център в Стара Загора, а след това предадено в специален парк в Италия, където се грижат за животни с подобни наранявания.

Вижте повече в репортажа.