Съюзът на съдиите излезе с остра позиция срещу Сарафов и ВСС

Настояват за извънредно заседание на ВСС за избор на нов главен прокурор

19.06.2023 | 10:14 Редактор: Тодор Петров
Съюзът на съдиите излезе с остра позиция срещу Сарафов и ВСС

Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция и призова ВСС да определи нов изпълняващ длъжността главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Посочват, че изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

Припомнят, че с "декларацията ни от 17.05.2023 г., излагайки съответни аргументи, призовахме ВСС  да отстрани от длъжност както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет".

"По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета" с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от01.05.2023 г. досега - множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност. 

Не на последно място, срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили две уведомления по реда на чл. 411а и сл. от НПК (Глава тридесет и първа от НПК относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник) за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба", се казва в позицията на Съюза на съдиите.

"Настояваме Пленумът на Висшия съдебен съвет да проведе извънредно заседание и в съответствие със своите правомощия да определи временно изпълняващ длъжността "Главен прокурор на Република България", подчертават от Съюза на съдиите.

"Считаме, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет е морално делегитимиран и не притежава необходимия интегритет да проведе избор за нов главен прокурор на Република България, поради което Ви призоваваме да се въздържате от действия, доунищожаващи престижа на съдебната власт.
Напомняме на членовете на Висшия съдебен съвет, че носят изцяло отговорността както за избора през 2019 г. на непригоден за длъжността "главен прокурор" единствен кандидат (което аргументирано беше изложено не само от Съюза на съдиите, но и от Висшия адвокатски съвет и редица неправителствени организации и професионалисти с доказана компетентност и интегритет), така и за разрушаването на авторитета на съдебната власт от него и екипа му, след назначаването му", настояват съдиите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR