"София Прайд" настоява за равноправие: Плащаме данъци, не сме различни

"Искаме да се създаде административна процедура за смяна на пола", каза участник

17.06.2023 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

"София Прайд", най-голямото шествие в защита на човешките права в България, се провежда в столицата. Събралите се настояват за равноправие и уважение.

"За 16-а поредна година се провежда "София Прайд" въпреки дъжда, въпреки провокациите, въпреки всички фалшификации, които видяхме през последните, хората са тук и за 16-и път протестират за равноправие на ЛГБТ общността", разказа Лидия Драгоева от Фондация "Билитис", един от организаторите на събитието.

Според нея засега няма индикации да дойдат по-малко хора от миналата година. "Въпреки че е рано и вали, вече има доста хора. Хората не се вълнуват толкова от времето, колкото от възможността поне веднъж в годината да покажат, че ЛГБТ хората са част от обществото", обясни тя.

Днешната програма включва редица концерти както на млади, така и на утвърдени звезди.

"Основното послание е да не вярват на дезинформация. "София Прайд" има за цел да постигне равноправие и конкретните ни искания тази година са въвеждане на квалифицирани състави за престъпленията от омраза, по хомофобски подбуди от НПК, признаване на правата от еднополовите семейства, както и да се спрат нападките над транс общността, да се създаде административна процедура за смяна на пола", уточни Драгоева.

Никол Ангелова е доброволец и участва в "София Прайд" за втори път. Тя каза, че трябва да има повече хора като тях, които са открити и застават с имената си, защото те не са различни от останалите, а просто имат различна сексуална ориентация.

"Ние плащаме данъци, имаме домашни любимци, ходим на работа и всякакви други неща, които не ни правят различни. Искам да кажа на хората, че няма от какво да се страхуват и трябва да бъдат по-открити", смята Ангелова, цитирана от БГНЕС.

Диди Димитров също е участник в "София Прайд". Той разказа, че посещава Прайда от 7-8 години, а от около 5-6 години се включва като участник: "Мисля, че всичко, което хората искат да направят тук, е просто всеки да се чувства добре в кожата си, да се чувства приет и да получи уважение."

Димитров коментира, че през първите години на провеждане на Прайда са участвали около 4000-5000 души, докато сега идват над 10000-15000 души и това е много позитивно, защото се вижда как все повече хора започват да се отпускат.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Татяна
преди 10 месеца
Супер, мьж с мьж, жена с жена и така хората ще изчезнат от измьчена планета Земя! Сигнализирай за неуместен коментар